A madarak veszélyt jelentenek a repülőgépekre?

Amióta az ókori ember először járt a Földön, az égre nézett, és irigykedve figyelte a feje fölött repülő madarakat. Ki ne szeretne szárnyat bontani, és felszállni az égbe? Nemcsak hogy rekordidő alatt juthatna el A pontból B pontba, de útközben még a kilátás is remek lenne.

A madarak veszélyt jelentenek a repülőgépekre?
A Wright fivéreknek köszönhetően több ezer évvel később végre repülőgépünk is lett. Mégis, egy nagy fémcsőben repülni nem igazán adja vissza a madárként való repülés élményét. Valójában a repülőgép feltalálása óta a madarak és a repülőgépek kényelmetlen együttélésben osztoznak az égbolton.

Bár úgy tűnik, hogy az égbolton korlátlan tér van, a madarak és a repülőgépek mégis gyakran kerülnek egymás útjába. Amint azt valószínűleg sejtheted, a repülőgépek és madarak közötti interakciók általában nem végződnek jól sem a madár, sem a repülő számára.

Ezek a madár-gép ütközések, az úgynevezett madárcsapások évente több ezer alkalommal fordulnak elő. Ezek közül majdnem mindegyik halálos kimenetelű az érintett madarak számára. Szerencsére a legtöbb madárcsapás nem okoz jelentős károkat a repülőgépekben vagy azok utasaiban.

Előfordul azonban, hogy nagyméretű madarak beszippantják a repülőgépek hajtóműveit, jelentős károkat okozva, és néha még lezuhanást is okozva. A madárcsapások veszélye miatt a repülőterek számos biztonsági és védelmi intézkedést dolgoztak ki a fel- és leszálláskor bekövetkező madárcsapások minimalizálása érdekében.

A repülőgépek érkezésének és távozásának zajával azt gondolhatnánk, hogy a repülőterek nem vonzzák a madarakat. Sajnos a repülőterek hajlamosak arra, hogy a legkülönbözőbb típusú madarak nagy rajokat vonzzanak. Úgy tűnik, hogy a madarakat a legtöbb repülőteret körülvevő nagy, beépítetlen földterületek vonzzák, amelyek zaj- és biztonsági akadályként szolgálnak.

A repülőterek nyüzsgése és nyüzsgése általában elűzi a nagyobb ragadozókat. Ennek eredményeként a repülőtereket körülvevő területek olyanok lehetnek, mint egy menedékhely a madarak számára, különösen, ha vizes élőhelyeket vagy vízelvezető tavakat is tartalmaznak.

Hogyan kezelik tehát a repülőterek a repülőterek közelében élő nagy madárpopulációk problémáját? A legtöbben háromirányú megközelítést alkalmaznak, a madarak élőhelyének, a madarak viselkedésének és a repülőgépek viselkedésének módosításával.

A repülőterek például a környező területeket kevésbé vonzóvá tehetik a madarak számára a magtermő növények eltávolításával, a fészkelésre használt fák eltávolításával, a vízforrások hálóval való lefedésével és a fű rövidre nyírásával. A repülési időket és útvonalakat is módosíthatják, hogy elkerüljék a madártevékenység csúcsidőszakait és -helyeit.

A leghatékonyabb módosítási technikák némelyike a technológiát használja. Hangágyúk, lézerek, rögzített ragadozói hívások és zajgenerátorok mind felhasználhatók ragadozók szimulálására, hogy elriasszák a madarakat.

Talán a legaranyosabb és legszőrösebb módosítási technika egy valódi ragadozó bevezetése a madarak közé: egy kutya, amelyet arra képeztek ki, hogy elkergesse a madarakat. A Michigan állambeli Traverse Cityben található Cherry Capital repülőtéren a repülésbiztonsági és madárvédelmi szakértő a K-9 Piper névre hallgatott, egy Border collie, akit arra képeztek ki, hogy elkergesse a madarakat és más vadállatokat a repülőtér kifutópályáitól.

Bár K-9 Piper 2018 elején hunyt el, hűséges szolgálatot hagyott maga után. K-9 Piper védőmellényt, fülvédőt és egy igazán menő napszemüveget viselve járőrözött a kifutópályákon és a kerítéseken, elkergetve a madarakat és sok más kisállatot. Jelenleg még egy maroknyi kutya dolgozik az Egyesült Államok repülőterein.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.