Honnan tudja az okosóra hogy alszom

Hogyan működnek valójában az alváskövető eszközök?

Ha javítani szeretnéd az alvásod, nem árt, ha tudod, hogy jelenleg hogy alszol Annak meghatározása, hogy milyen gyakran ébredsz fel éjszaka, vagy hogy belépsz-e a szervezetének szükséges mélyalvási szakaszokba, fontos információ, hogy kezdetben rendelkezz, hogy tudj javulást elérni. De… hogyan tudod nyomon követni az alvásodat, miközben, nos, nem vagy magadnál?

Használ alvásfigyelőt. Ezek többféle formában léteznek, a hordható okosórától kezdve a biofeedbacket biztosító fejpántokig, az ujjadra húzható gyűrűkig, a lepedő alá csúsztatható eszközig, vagy az olyan alkalmazásokig, amelyek mozgásérzékeléssel és mikrofonokkal érzékelik, hogy mikor vagy az alvás különböző szakaszaiban.

A manapság népszerűvé vált sok alváskövetővel kapcsolatban felmerülhet benned a kérdés, hogyan követik nyomon az alvásodat. Bár az ezen eszközök mögött álló technológia sokkal bonyolultabb, mint amibe ma belemegyünk, ezek az eszközök többféleképpen is nyomon követik az alvást.

Gyorsulásmérők

A legtöbb alváskövető az alvás mennyiségét és minőségét gyorsulásmérők, kis mozgásérzékelők segítségével méri. A gyorsulásmérők azt mérik, hogy mennyi mozgást végez alvás közben. Ezt az adatot aztán egy algoritmus segítségével elemzik, hogy megbecsüljék az alvás idejét és minőségét. Ha több részletet szeretnél megtudni az alvási szakaszairól, a csak gyorsulásmérőt kínáló alváskövető nem a legjobb választás, ezek nem tudják pontosan mérni az alvási szakaszokat, mivel az alvási szakaszok között kevés a mozgásbeli különbség.

Szívritmus és légzés

Egyes alváskövető készülékek a mély és könnyű alvásfázisok mellett a REM-alvást is megbecsülik a pulzusszám mérésével. Bár a szívfrekvencia és a légzésszám köztudottan nagymértékben változik alvás közben, szoros kapcsolatban állnak az egyes alvási szakaszokkal, mivel a vegetatív idegrendszer mindkettőt jelentősen befolyásolja. A Sensors című folyóiratban megjelent kutatás szerint a légzés a legfontosabb fiziológiai paraméter, mivel egyértelműen jelzi az alvászavarokat, például a horkolást és az alvási apnoét.

Környezeti tényezők

Egyes alváskövető készülékek mikrofont használnak – például a telefonodon, amelyet az ágyad közelébe helyezel -, hogy rögzítsék a szobából vagy a testedből származó zajokat. Konkrétan, ha gyakran mozogsz és nem alszol jól, egyes trackerek ezt megjegyzik. A mikrofon mérheti a légzését, érzékelve a horkolást, az alvási apnoét és azt, hogy milyen gyakran ébredsz fel éjszaka. Néhány hőmérővel ellátott alváskövető mérheti a szobája hőmérsékletét, és megmutathatja, hogy gyakran felébredsz, ha túl meleg van.

Honnan tudja az okosóra hogy alszom

A kutatások szerint az alvásérzékelők visszajelzései segíthetnek a betegeknek meghatározni egy adott alvászavar kezelésének hatékonyságát, például a CPAP (folyamatos pozitív légúti nyomás) gép használatát alvási apnoe esetén.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.