Hogyan működnek az öntisztító sütők

A sütők koszolódnak: A sült hús fröcsköl, a lasagne túlcsordul, a piték csöpögnek. Hamarosan fekete, megkövesedett kéreg borítja a készülék belsejét. A zsírgolyók rosszat jelentenek – a megkövesedett cukor még rosszabb. A szokásos sütőtisztítás arra kényszeríti, hogy térdre ereszkedjen és őrült módon súroljon. Alternatív megoldásként a foltokat mérgező vegyszerekkel itathatja át, és reménykedhet a legjobbakban. Mit tehet egy test?

Még 1963-ban a General Electric előállt egy megoldással: az öntisztító sütővel. A vállalat innovatív P7 modellje bevezette a pirolitikus tisztítási módszert [forrás: GE Appliances]. Ez egy fantázianév volt arra, hogy a maradékot addig hevítették, amíg az el nem szenesedett és hamuvá nem változott. A sütő extra termodinamikai szabályozókat tartalmazott, hogy elérje a szükséges magas hőmérsékletet. Ma egy másik lehetőség a gőztisztító sütő, amely szélsőséges hőhatás nélkül oldja meg a szennyeződéseket.
Az öntisztítás enyhe túlzás – még mindig bele kell avatkozni. Az öntisztítási ciklus bekapcsolása előtt el kell távolítania a könnyen lecsöpögő vagy felgyülemlett szennyeződéseket, hogy csökkentse a füstöt és a füstgázt. És függetlenül attól, hogy melyik öntisztítási módszert választja, a maradványokat fel kell törölnie, amikor a tisztítási ciklus véget ér.

Ahogy azt el tudja képzelni, az öntisztítási ciklushoz szükséges hő sok energiát igényel. A sütők emellett olyan szagot is áraszthatnak, mint a grillezett útszéli állatok, különösen a vastag szennyeződésrétegek kiégetése közben. Az általuk kibocsátott füst pedig mérgező lehet a házimadarak számára.

De a legtöbb esetben az öntisztító sütők áldás mindenki számára, aki süt. Lehetővé teszik, hogy kidobja a kémiai tisztítószereket. Az egész sütőt megtisztítják, még a nehezen hozzáférhető helyeket is, felesleges könyökzsír nélkül. Bónuszként a pirolitikus sütők energiát takarítanak meg a normál sütés során, mivel a magas hő megtartása érdekében extra szigeteléssel látják el a sütőt.

Az öntisztító sütők típusai

Az „öntisztító sütő” kifejezés általában a pirolitikus tisztítási módszerre utal. Ez a sütőtípus a belső falakon sima zománcbevonattal rendelkezik, amely megkönnyíti a szennyeződések eltávolítását, miután azok a magas hő hatására hamuvá váltak.

A pirolitikus sütők időzített tisztítási ciklussal rendelkeznek, amely általában kettőtől négy óráig terjed. A ciklus során a kemence 900 és 1000 Fahrenheit-fok (482 és 537,8 Celsius-fok) közötti hőmérsékletre melegszik [forrás: Baldwin et al.] A hő hatására a rásült kéreg és a zsír porrá válik, amely könnyen eltávolítható. Mivel a folyamat füstöt és gőzt termel, egyes pirolitikus öntisztító sütők katalizátorral rendelkeznek a kipufogónyílásban a károsanyag-kibocsátás kiküszöbölésére [forrás: Consumer Reports].

Találhat olyan sütőket is, amelyek gőztisztítással rendelkeznek. Ezeket saját fejlesztésű zománcbevonattal bélelik. Amikor a gőz és az alacsony hő hatására aktiválódik, a sütő falai felszabadítják a szennyeződéseket. Önnek csak le kell törölnie azt. A gőztisztítás gyorsabb, mint a pirolitikus tisztítás — általában kevesebb mint egy órát vesz igénybe. A sütők nem igényelnek magas hőmérsékletet, és nem bocsátanak ki füstgázt. De nem tisztítanak olyan alaposan, mint a pirolitikus sütők, különösen, ha beégett ragacsról van szó. Egyes sütőkben mind a pirolitikus, mind a gőztisztítási lehetőség megtalálható. Attól függően, hogy mennyire szennyezett a sütő, kiválaszthatja, melyik módszert részesíti előnyben.

A régebbi sütőkben egy másik, folyamatos tisztítás néven ismert technológiát használtak, bár ez ma már kevésbé népszerű. Ennek lényege, hogy a zsírfröccsenéseket és foltokat széles felületen teríti szét. Ezért a folyamatos tisztítású sütő belső falain durva, porózus zománcozás található. Ez a zománc olyan katalitikus anyagokat, például fémoxidokat tartalmaz, amelyek segítenek a lerakódásoknak normál sütési hőmérsékleten hamuvá válni [forrás: Baldwin et al.].

A folyamatos tisztítású sütők a leghatékonyabbak a könnyű fröccsenések esetén, de a nagyobb kiömlött anyagokat nem kezelik túl jól. Ha van ilyenje, óvintézkedéseket kell tennie, például fóliaréteget kell tennie a sütő aljára, amikor bármit süt, ami kifröccsenhet. És törölje fel a jelentősebb szennyeződéseket, amint lehet.

Az öntisztító sütő használata olyan egyszerű, mint egy gombnyomás, de van néhány dolog, amit szem előtt kell tartani.

Alapvető utasítások az öntisztító sütőkhöz

Kezdje a használati útmutató elolvasásával. Sok fogyasztó ideges az öntisztító funkció használatától a rendkívüli hő miatt, de a tájékozottság növelni fogja az önbizalmát.

Tisztítson a főzési szokásainak megfelelően. A gyakori kiömléseket és fröccsenéseket a legjobb a gyakori tisztítással kezelni. Válasszon olyan időpontot a takarításra, amikor otthon lesz, de néhány órán át nem tartózkodik a konyhában — hogy elkerülje a füstök belélegzését.

Íme néhány alapvető tanács a pirolitikus öntisztító sütő használatához:

  • Takarítás előtt távolítson el minden edényt és fóliát a sütő belsejéből. Általában ki kell vennie a rácsokat és külön el kell mosnia őket. A fémrácsok elszíneződnek és nehezebben csúsznak, ha bent hagyja őket. A zománcbevonatú állványokat a sütő többi részével együtt lehet tisztítani.
  • Takarítson el annyi odaégett ételt vagy zsírt, amennyit könnyen el tud távolítani. Egy karcolásmentes spatulával lekaparhatja.
  • Zárja be a sütő ajtaját. Lehet, hogy egy karral kell rögzítenie, vagy automatikusan záródik. Ez megakadályozza, hogy bárki kinyissa a tisztítási ciklus alatt, és a hőtől megsüvítsen.
  • Időzítse a tisztítást a mellékelt kezelőszervek segítségével. A választott idő attól függ, hogy mennyire szennyezett a sütő. Két óra általában elegendő a könnyű tisztításhoz. Egy piszkos sütő esetében három vagy négy órára lehet szükség.
  • A tisztítási ciklus után hagyja kihűlni a sütőt. A sütő automatikusan kikapcsol, amikor a tisztítási ciklus véget ér, de addig nem tudja kinyitni, amíg le nem hűl a szokásos sütési hőmérsékletre.
  • Törölje le a hamu maradványait nedves ruhával. Használhatja porszívóját, ha a maradék laza [forrás: GE Free-Standing].

A gőztisztítási ciklus használatához öntsön vizet a kihűlt sütő aljába — a használati utasításban pontosan megmondják, hogy mennyit. Csukja be az ajtót, és nyomja meg a „tisztítás” gombot. A ciklusnak kevesebb mint egy órát kell igénybe vennie. A tisztítási folyamat alatt ne nyissa ki a sütő ajtaját. Amikor a ciklus befejeződött, hagyja kihűlni a sütőt. Ezután súrolókefével vagy nejlon súrolóbetéttel lazítsa le a szennyeződéseket. Szivaccsal vagy ruhával itassa fel a maradék vizet, és hagyja nyitva az ajtót, hogy a sütő levegőn megszáradjon.

Ha folyamatos tisztítású sütője van, legalább hetente törölje fel a maradékot. A tisztítást elősegítheti, ha a sütőt üres állapotban egy órára 475 Fahrenheit-fokra (246 Celsius-fok) állítja. A folyamatos tisztítású sütő aljára érdemes fóliát tenni, hogy a nagyobb kiömlött folyadékok ne ragadjanak le [forrás: Field].

Hogyan működnek az öntisztító sütők

Szükség van-e sütőtisztítóra az öntisztító sütőknél?

Sütőtisztítószerek? Szó sem lehet róla. Az öntisztító sütő egyik nagy előnye, hogy így elkerülheti a sütőtisztítószereket, amelyek a legmérgezőbb háztartási tisztítószerek közé tartoznak. Ha használja őket, a visszamaradt sütőtisztítószer-maradványok veszélyes füstöket bocsáthatnak ki az öntisztítási ciklus során.

A sütőtisztítószerek lúgot és oldószereket tartalmaznak, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy megtámadják a sütőbe égett koszt [forrás: Di Justo]. Ezeknek a tisztítószereknek a használati utasításában szerepel, hogy használjon gumikesztyűt, és kerülje a szemmel vagy bőrrel való érintkezést. Ma már léteznek kevésbé mérgező tisztítószerek, amelyeken a „biztonságos az öntisztító sütőkhöz” felirat szerepel. Ezek főleg szódabikarbónán alapulnak.

Ne használjon fémkaparókat, súrolóbetéteket vagy drótkeféket az öntisztító vagy gőztisztító sütőkön. Ezek károsíthatják a belső falakat, és az öntisztítási folyamatot kevésbé hatékonnyá tehetik. Ugyanezen okból kifolyamatos tisztítású sütőknél kerülje a sütőtisztítószerek vagy a súrolószerek használatát.

Az öntisztító sütő tisztításához mindössze egy nedves ruhára vagy szivacsra lesz szüksége, hogy a tisztítási ciklus után letörölje a porszerű maradványokat, valamint némi enyhe mosószerre vagy szódabikarbónára az ajtó körüli területek és a külső felületek tisztításához. A könnyű zsírfoltok eltávolítására jó a víz és citromlé keveréke. Soha ne súrolja vagy tegyen tisztítószert a sütőajtó körüli üvegszálas tömítésre, nehogy megsérüljön a sütő tömítése [forrás: Urman].

Amikor az öntisztítási ciklust használja, kapcsolja be a külső szellőzőhöz csatlakoztatott ventilátort a motorháztetőben. Nyissa ki az ablakokat a konyhában a szellőzés érdekében. Szükség esetén egy ventilátort is elhelyezhet az ablakban. Ez megszabadít a füsttől vagy a füsttől, valamint a hő egy részétől. Ez segít abban is, hogy a füstérzékelő ne adjon riasztást.

Ne hagyja teljesen felügyelet nélkül a sütőt takarítás közben. Kerülje a sütő külső részének megérintését, mivel az forró lehet. Mindig tartsa távol a gyerekeket. És legyen tisztában azzal, hogy a madarak rendkívül érzékenyek a mérgező gázokra és a füstre. Ha vannak házimadarai, tegye őket egy jól szellőző helyiségbe, amíg a sütőt tisztítja [forrás: KitchenAid].

Egy minőségi öntisztító sütő hosszú éveken át boldog sütést biztosíthat, és megszünteti az egyik legkevésbé kedvelt háztartási munkát.

Ha esetleg nem rendelkezel öntisztító sötővel, érdemes megnézned hogyan kell a sütőrácsokat tisztítani, de akár érdemes lehet a mikró takarítást is fontolóra venni időnként.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.